viernes, 17 de junio de 2016

CRÈDIT DE SíNTESI: TECNOLOGIA

Al crèdit de síntesi de 3r d'ESO 2015/2016, a l'àmbit de tecnologia, hem fet un recorregut des dels primers telers mecanitzats fins els de l'actualitat.

Però per entendre-ho tot, què és un teler? Un teler és un dispositiu que s'utilitza per teixir. Els telers solen fabricar-se amb metall o fusta. Es col·loquen uns fils paral·lels que s'han de subjectar a ambdós costats per tensar-los i mitjançant un mecanisme, aquests fils són elevats individualment o en grup, formant una obertura a través de la qual passa la trama.

Un teler ha de tenir un nombre de lliços parell, i en el cas més simple, n'ha de portar dos, un estira els fils de número senar, i l'altre estira els números parell.
La funció dels lliços és crear l'espai entre els fils parells i senars per a que hi passi la llançadora i deixi el fil de la bitlla, formant la trama. Aquest espai entre els fils de l'ordit per on passa la llançadora és la calada.
Quan la llançadora arriba a un extrem, els llicós canvien de posició, alçant uns fils i baixant els alters, així el fil de la trama queda atrapat. En aquell moment la pua o pinta avança arrossegant el fil de la trama per a que quedi compactat amb el fil de la trama anterior. El lligament entre els fils ja ha quedat fet, per tant, el teixit ja comença a ser realitat. Ara la llançadora torna a passar i es repeteix el procés d'anada i tornada. El teixit es va emmagatzemant enrotllat en el plegador de sortida.


Funcionament d'un teler

Els tipus de telers són variats, aquí us presentem uns quants:

Bastidor simple: Quadre de fusta on es tendeixen les llanes, fils o el material amb el qual es teixirà. Les calades, lloc on es passa la naveta, són pals petits de fusta. S'utilitza per a la confecció de faixes i mantes.

Bastidor amb claus: Els claus permetem que la trama del teixit quedi molt prolix i parell. S'utilitza principalment per a la creació de tapissos, catifas, etc. Els claus poden estar en tots els seus costats o solament en dos d'ells.

Teler amb peus: Un dels telers més antics i més utilitzat. Té un petit sistema mecanitzat encara que no deixa de ser artesanal. Compta amb pedals per treballar teles més complexes i més grans a major velocitat.

Teler industrial: Són  utilitzats per a la confecció de teixits a grans escales i consum massiu. Es troben en fàbriques especialitzades.

Teler industrial

Catalunya ha estat un centre tèxtil europeu molt important des de la Revolució Industrial. Es van crear fàbriques i colònies industrials que van anar substituint la feina manual per màquines de vapor. Les fàbriques de la indústria tèxtil catalana van incorporar el mecanisme utilitzat a Gran Bretanya, origen d'aquesta revolució. Catalunya no disposava de jaciments de carbó prou productius ni de la qualitat necessària. Per això l'havien de portar d'Astúries i d'Anglaterra. Per aquest motiu moltes d'aquestes indústries es van situar porp del port de Barcelona o a poblacions properes amb comunicació per ferrocarril. Les colònies industrials en canvi, utilitzaven l'energia hidràulica que proporcionaven els rius; així no depenien del carbó i podien abaratir costos. Per això trobem colònies importants al llarg del riu Ter i del Llobregat.
El sector tèxtil a Catalunya ha sofert un retrocés important pel que fa als llocs de treballs i l'estructura productiva. Moltes són les empreses que han tancat -les dedicades especíalment al procés tèxtil i d'altres auxiliars com les de construcció de maquinària-. Els tancaments han comportat una gran destrucció de llocs de treball que ha estat importantíssima i segueix amenaçant actualment. La tecnologia i les estratègies empresarials d'aquest sector estan canviat contínuament per anar-se adaptant a la nova situació que representa la globalització.
Aquesta situació canviant ve motivada per molts factors, un dels més importants és el del cost de la mà d'obra. El cost mitjà de l'hora de manufactura, segons dades de l'any 2006, a Catalunya, està sobre dels 12€, al Marroc a 6€ i a la Xina, 0,5€.
  Marina Morales, Pau Lagunas, Fernando Alcívar i Laura Palomino

No hay comentarios:

Publicar un comentario